Intel și guvernul german au ajuns la un acord privind împărțirea facturii pentru o fabrică masivă de cipuri din Magdeburg, marcând sfârșitul unei dispute referitoare la finanțare care a durat luni de zile.
Gigantul american al chipurilor a fost de acord ieri să contribuie cu peste 30 miliarde de euro pentru dezvoltarea fabricii, un acord pe care cancelarul Olaf Scholz l-a salutat ca fiind cea mai mare investiție directă străină în istoria Germaniei. Guvernul a convenit, de asemenea, să-și mărească subvențiile pentru mega-proiect de la 6,8 miliarde de euro la 10 miliarde de euro.
“Acordul de astăzi este un pas important pentru Germania ca locație de producție high-tech – și pentru reziliența noastră”, a declarat Scholz. “Cu această investiție, ne apropiem tehnologic de cei mai buni din lume și ne extindem propriile capacități pentru dezvoltarea ecosistemului și producția de microcipuri. Aceasta este o veste bună pentru Magdeburg, pentru Germania și pentru întreaga Europă.”
Construcția fabricii a fost amânată la finalul anului trecut, iar Intel a atribuit acest lucru creșterii costurilor energiei și materialelor.
În martie, compania a cerut miliarde în plus în subvenții pentru a acoperi deficitul. Cu toate acestea, mulți în cadrul guvernului s-au arătat reticenți să cheltuiască mai mulți bani ai contribuabililor pentru acest proiect.
Acordul de ieri încheie luni de negocieri dificile și reprezintă o avansată majoră pentru mega-proiect. CEO-ul Intel, Pat Gelsinger, a declarat că este recunoscător guvernului și landului Saxonia-Anhalt, unde se află Magdeburg, pentru “realizarea viziunii unei industrii vibrante, durabile și de vârf a semiconductoarelor în Germania și UE”.
Acordul vine la doar câteva zile după ce Intel a anunțat că investește 4,6 miliarde de euro pentru construirea unei facilități de asamblare și testare a semiconductoarelor în Polonia.
Această facilitate, împreună cu situl din Magdeburg și fabrica de wafer-uri existentă a Intel din Irlanda, va crea eficient un lanț complet de valoare pentru semiconductoare în Europa.
Se preconizează că prima facilitate din Magdeburg va începe producția în termen de patru până la cinci ani după ce regimul de subvenții va fi aprobat de Comisia Europeană.
Se estimează că situl va crea 7.000 de locuri de muncă în construcție pe parcursul primei faze, aproximativ 3.000 de locuri permanente de muncă high-tech la Intel și zeci de mii de locuri de muncă suplimentare în întregul ecosistem al industriei de semiconductoare.
Cipurile semiconductor sunt componentele de bază ale produselor digitale. Se așteaptă ca cererea pentru acestea să se dubleze între 2022 și 2030, iar industria să atingă o valoare globală a pieței de 1 trilion de dolari în același interval de timp. Pentru a profita de “goana după aur” a cipurilor și pentru a asigura o aprovizionare mai fiabilă, UE dorește să-și dubleze cota din piața semiconductorilor, care este mai mică de 10% în prezent, la 20% până în 2030.
Vicecancelarul Robert Habeck a declarat că investiția Intel va “crește producția de semiconductoare în Germania la un nivel nou și reprezintă o contribuție importantă la creșterea suveranității europene”.