Dr. John Goodenough a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință în domeniul tehnologiei și recent a decedat la vârsta de 100 de ani, conform confirmării Universității din Texas la Austin.
Este cunoscut pe scară largă ca fiind creatorul bateriei cu litiu-ion
Este responsabil pentru faptul că telefoanele mobile, laptopurile și vehiculele electrice au devenit practicabile.
Cercetătorii se ocupau deja de studierea bateriilor cu litiu înainte ca dr. M. Stanley Whittingham să producă o proiectare combinând litiul cu disulfidul de titan. Cu toate acestea, Dr. John Goodenough a realizat un avans major în anul 1980, când era la Universitatea Oxford.
El a creat un catod cu straturi de oxid de litiu și cobalt care producea o tensiune mai mare și îmbunătățea semnificativ siguranța. Această baterie avea o capacitate mult mai mare decât cele anterioare, precum acumulatorii plumb-acid (folosiți în mașini) sau nichel-cadmium (găsiți în multe dispozitive electronice portabile).
Tehnologia nu s-a dezvoltat până când Dr. Akira Yoshino a renunțat la utilizarea directă a litiului în favoarea ionilor de litiu care sunt mai siguri.
Acest savant a creat o proiectare practică pentru Asahi Kasei Corporation, iar Sony a lansat prima baterie reîncărcabilă cu litiu-ion prietenoasă pentru consumatori în 1991. Performanța îmbunătățită a permis dispozitivelor mobile să fie mai portabile sau să devină o opțiune posibilă.
Astfel, telefoanele mobile și laptopurile au devenit mai subțiri, mai rapide și cu o durată de viață mai lungă, în timp ce mașinile electrice au devenit în cele din urmă viabile.
Goodenough este responsabil de multe invenții.
În timpul perioadei petrecute la MIT în anii ‘50 și ‘60, el a contribuit la dezvoltarea tehnologiei care ulterior a devenit memoria cu acces aleatoriu (RAM) utilizată în multe produse informatice. A colaborat frecvent cu colegii săi și a participat activ la cercetare până la vârsta de 90 de ani.
Până acum câțiva ani, el lucra la dezvoltarea unei tehnologii avansate de baterii care promiteau performanțe inovatoare în domeniul energiei regenerabile și vehiculelor electrice.
Deși nu era cunoscut publicului larg, Goodenough a primit recunoaștere pentru munca sa. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2019 și al Medaliei Naționale pentru Știința din SUA în 2011, printre alte distincții.
Industriile se îndreaptă treptat către utilizarea altor tipuri de baterii în locul celor cu litiu-ion. Producătorii de automobile planifică dezvoltarea vehiculelor electrice cu baterii cu stare solidă, care oferă densități mai mari, încărcare mai rapidă și costuri mai mici.
Cu toate acestea, putem spune că peisajul tehnologic modern nu ar fi fost ceea ce este astăzi fără eforturile lui Goodenough și moștenirea sa va fi resimțită probabil în următorii ani.