Lituania planifică construirea celui mai mare campus de startup-uri din Europa în capitala Vilnius, în încercarea de a atrage următoarea generație de talente în domeniul tehnologic.
Compania lituaniană de coworking Tech Zity investește 100 de milioane de euro în noul campus, care, odată finalizat în 2024, va oferi spațiu privat de lucru pentru aproximativ 5.000 de angajați din domeniul tehnologic.
Centrul va include și spații co-working și co-living, săli pentru evenimente și întâlniri, precum și nu mai puțin de 10 restaurante. Site-ul va fi deschis non-stop pentru a răspunde cererii tot mai mari a lucrătorilor hibridi.
Acest campus va avea o suprafață echivalentă cu zece terenuri de fotbal, ceea ce îl face cu două treimi mai mare decât cel mai mare campus actual al Europei – Station F din Paris.
Între anii 2017-2022, Lituania și-a dezvoltat economia digitală cu un ritm anual în creștere rapidă – valoarea ecosistemului estimându-se acum la peste 9.5 miliarde euro.
Țara a reușit să demonstreze rezistență în finanțarea tehnologică în 2022, obținând cel de-al doilea cel mai bun an din punctul de vedere al finanțelor VC (capitaluri investite) în ciuda unui an tulbure pentru sectorul global de tehnologie.
“Dacă în 2009 puteai încadra întregul ecosistem tehnologic din Vilnius într-o singură cameră, acum orașul găzduiește unele dintre cele mai cunoscute companii tech din Europa,” a declarat Darius Žakaitis, fondatorul Tech Zity.
Vilnius este cel mai rapid dezvoltat ecosistem tehnologic din Europa Centrală și de Est – fiind gazda unor unicorni, precum firma de securitate cibernetică Nord Security (NordVPN) și platforma de vânzare a hainelor second-hand Vinted.
Darius speră că noul centru va răspunde nevoilor acestui ecosistem în creștere și va atrage firme tech la toate nivelurile – “de la startup-uri din faza pre-seed până la companii precum Google, care își pot numi Vilnius drept casă,” a afirmat el.
Tech Zity va renova mai multe fabrici vechi de croitorie în New Town Vilnius pentru a crea noul campus.
Multe dintre elementele estetice specifice clădirilor tradiționale vor fi menținute, dar vor fi aduse și câteva accente moderne. Dezvoltatorii doresc să “protejeze istoria și identitatea clădirilor” în timp ce creează spații de lucru care să fie “o sursă de entuziasm pentru angajați după pandemie.”
Aproximativ 70% din lucrările de construcție se bazează pe renovarea clădirilor existente, doar 30% din suprafața campusului fiind construită de la zero. Prin reutilizarea unei mari părți a clădirilor existente, proiectul ar putea economisi peste 500 de milioane de tone de carbon în timpul procesului de construcție.
Tech Zity gestionează deja trei campusuri tech în Vilnius, inclusiv Tech Park, Tech Loft și Tech Spa, care găzduiesc companii precum Google, Bored Panda și Kilo Health.
Noul megacampus tech este cel mai ambițios proiect al lor și este finanțat parțial din operațiunile existente ale Tech Zity – cu sprijinul lui Mantas Mikuckas, COO și fondator al Vinted. Dezvoltatorii sunt în discuții cu mai multe bănci de investiții, birouri pentru familii și investitori instituționali pentru obținerea unui finanțare suplimentară.