Proiectul de lege europeană privind libertatea presei, cunoscut sub denumirea de Legea Europeană a Libertății Presei (EMFA), a fost aprobat de statele membre ale Uniunii Europene cu anumite modificări care ridică îngrijorare în rândul organizațiilor care apără libertatea presei.
Inițial, EMFA avea scopul de a proteja independența și pluralismul media.
Prezentat pentru prima dată în septembrie anul trecut de către Comisia Europeană, acest act legislativ era considerat un pas semnificativ înainte pentru protejarea libertății presei.
Cu toate acestea, luna aceasta, Franța a introdus o excepie la interdicția utilizării software-urilor spion împotriva jurnaliștilor, cu condiția ca acestea să fie folosite în interesul securității naționale.
Această excepție ar permite statelor membre să acceseze telefoanele jurnaliștilor dacă există suspiciuni că sursele acestora ar putea comunica cu persoane implicate în activități pe care statul le consideră o amenințare.
În urma acestor modificari de ultim moment, o gamă largă de infracțiuni, de la omucidere la furt și piraterie muzicală, ar fi considerate justificare legal pentru utilizarea software-urilor de supraveghere asupra jurnaliștilor.
Organizațiile care apără libertatea presei au avertizat că aceste modificări ar putea “deschide poarta către tot felul de abuzuri”.
Federația Europeană a Jurnaliștilor, care reprezintă aproximativ 320.000 de jurnaliști din 45 de țări, a declarat că este “îngrijorată” de “lacunele periculoase” din propunerea Consiliului.
Aceasta a afirmat că această legislație ar pune în pericol și mai mult jurnaliștii și sursele lor, demonstrând o lipsă de respect pentru principiile libertății presei.
Christophe Deloire, secretarul general al Reporteri fără Frontiere, a mers mai departe afirmând că introducerea excepției privind securitatea națională în EMFA este un “pericol pentru jurnalism” și “va coroda acest act legislativ din interior”.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a comentat pe marginea îngrijorărilor legate de utilizarea software-urilor spion împotriva jurnaliștilor.
Ambasadorii statelor membre ale UE vor prezenta acum proiectul legislativ Parlamentului European pentru a fi asamblat textul final.
Comisia Europeană a salutat acordul statelor membre ale blocului și a cerut ca proiectul legislativ să devină lege cât mai curând posibil.